masalah - Tuhan - masalah

Ada masalah, cari Tuhan
Tuhan dicari bila bermasalah
permasalahan bersama Tuhan...

betul kan??

aku dengan masalah macam adik beradik twins yang lain rupa paras je...tak boleh berpisah..masalah dengan aku macam lagu dan irama...takdek masalah, hidup aku macam incomplete...kalau takdek masalah...tu bukan aku...

orang lain mungkin.....

aku macam ditakdirkan dengan masalah...kebanyakannya masalah dalaman..
melibatkan jiwa dan perasaan...
karma...biasalah...its sucks..
kadang2 bila ada masalah...aku tak tau nk buat apa.....
paling koman...aku gelak je...
dan dengan hina2 dan busuk2 diri...
aku akan cakap dalam hati....

'kenapa aku dan kenapa masih aku?'

bajek macam masalah tu akan hilang la....
harapkan miracle walaupun dah tau mnda tu tipu...
bodoh...

kau ingat dunia ni macam dunia beauty n the beast ataupun cerita snow white ke?cerita bodoh yang membodohkan masa kecil dan ada effect dalam hidup aku sampai sekarang....

aku pernah bodoh la dulu....

dulu la...

bila aku ada masalah aku akan diam dan membisu....aku mati akal nk buat ape...paling hancing...aku cerita dekat kawan..kalau aku cerita dekat kawan2 yang otaknya setan dan menjahanamkan...

'relax la, jum pi club......
'ala...small matter....karma la....
'make out boleh buat kau lupa semua masalah.....

fikir2 balik, memang patut la aku label diorang ni setan...

pi club ke??angap semua tu karma ke?make out ke?
masalah tu tetap ada...masih ada dan akan ada lagi..
takkan hilang beb.....

bila aku cerita pula pada kawan yang solatnya full package 5 kali sehari siap extra bagage baca yassin, solat taubat....memang kompem ahli syurga ni...

cuma satu dimintanya.....

'solat, doa pada Tuhan..minta pada Allah...Dia Maha Mendengar dan Mengampun....

isk, sumpah...aku MALU dude...

aku hina dan busuk betul...tak mungkin Tuhan nak dengar masalah aku...mungkin dengar...tapi selepas dengar berjuta2 billion umatnya yang punya masalah...
masalah dekat Gaza tu saje berapa banyak Dia nk dengar...

aku yang last....isk:(

bila ada masalah baru aku tertongek2 solat....
bila ada masalah baru aku cari mana kain telekung...
bila ada masalah baru sibuk nak menangis sujud...
bila ada masalah...baru nk taubat dan segla bagai...
bila ada masalah, baru tercari2 arah kiblat...
bila ada masalah, baru tahu yang telekung itu putih...
bila ada masalah..baru rasa sejuknya air wudhu...
bila ada masalah..baru rasa kecilnya diri ketika bersujud....

kalau boleh aku berdendam dengan diri sendiri...dah lama aku buat...

dan

kalau boleh aku terajang diri sendiri...aku takkan buat...sakit..

bila kau berfoya2 dengan kawan2, ada kau fikir solat?
bila kau sedang bergelak tawa..ada kau ingat mana telekung?
bila kau tengok wayang, ada kau fikir menagis sujud?
bila kau sedang tengok AF..ada kau ingat mahu taubat segala bagai?
bila kau sedang parti, ada kau teringat arah kiblat?
bila kau dating, ada teringat telekung putih dirumah?
bila kau teguk air setan, ada kau fikir sejuknya wudhu?
bila kau bercuti makan angin..ada kau rasa kecilnya diri kau??

jawapannya :
tak pun...
mungkin ada, tapi sikit...
tak jejaskan rutin harian pun..
betul...aku tak tipu la....

sungguh la, bila ada masalah...aku malu nk meminta2...lagipun aku ni bukan jenis yang meminta2...apa yang aku ada aku pakai, apa yang aku dapat, aku guna..apa yang org bagi aku ambik....

macam aku face semua masalah aku la...ada masalah aku pakai..dapat masalah aku guna, orang bagi masalah aku ambik...

jadi, aku tak reti nk meminta2....tak pandai juga nak menolak..

kawan aku yang ahli syurga tu, selalu berpesan...'Allah Maha Kuasa..jangan pernah leka dan lalai dalam menjalankan tanggung jawab sebagai manusia....'

baikkan dia...
ahli syurga tu....

dulu aku cuba nak jadi macam dia....
sejuk je mata mak dia tengok....

aku dah cuba, tapi macam useless...
aku dah hina..aku dah kotor..
tak mungkin aku akan jadi macam dia...

solat , solat, solat..
itu penting tau....
kau tau kan....?

aku sekarang sedang proses bersih jiwa....hitam sgt dah ni...rendam 44hari 44malam dalam air clorox pun belum tentu putih lagi.....

proses bersih hati dari busuk..
proses bersih akal dari kotor...
proses bersih jiwa dari hitam...

dalam proses....

selamat tinggal redtube, selamat tinggal kawan yang menjahanamkan, selamat tinggal dunia hina...selamat tinggal manusia yang pakai topeng babi...

selamat tinggal masalah...

bye,

p/s : Fizul, make out tu meaning dia makan popcorn...macam kau selalu buat...kan?kalau orang tanya kau tengah buat apa masa kau tengah tengok wayang..kau jwab,

'tengah make out'

:)

21 STITCH:

SiS-lin said...

hati klu bersih dtg dr iman dn amalan..klu apa yg kita bt dn lakukan tidak salah dn halal diredai olehnye..kesucian dn kebersihan itu dpt di lihat dr wajahmu Isabella...

Ahmad Azrin Aziz said...

sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan......

pakcik said...

akum 1st follower pck...(sejak bila aku bukak kelab nih)

nak kena bgtau..clorox tu adalah asid yg bersifat menghakis.. lg rosak la jiwa..cuba guna kapur..pakcik duk basuh perut lembu..rendam kapur sejam ja..terus tanggal itam2 tuh... mungkin boleh di eksperimen pada jiwa...

teringat pesan doktor jiwa pakcik... masalah tu nikmat...

NazneenNajib said...

meaningful posting! ♥

keep it up Dear! :))

sipencarut said...

"problem still presist" lol ayat yang selalu aku guna masa aku kerja dekat call center dulu.
oi wahai siapa pun kau.
tak manusia la kalau tade masalah.
ade masalah best pe. ade benda nak pikir. dari takde benda nak pikir.

btol tak?

Fizul said...

jom makeout ujung minggu ni...??aku belanja??

- Isabella - said...

sis lin : tnQ..touching giler...adeh :)

ahmad : ye, aku tgh sembahyang la ni, sambil2 je ni..

pakcik : hehehe, pakcik..busuk nau ke hati sy smpai pakcik samakan dgn hati lembu???apakah???huhuhu...

- Isabella - said...

madeehah : thanks:) hahaha...tnQ oso for droping by..

si pencarut : aku isabella :)kalau banyak sgt masalah..kau boleh face it until ends??hidup ni fun okey..bukan hanya untuk fikir masalah je...

- Isabella - said...

fizul : boleh tak ko jgn wat bodoh kau kat sini???

*bukak la blog sebijik, bkn kena byr punnnnn!

Testikel Dalam Kerandut Yang Ditatang Elok-Elok Seperti Menatang Minyak Yang Penuh said...

kalau tak ada masalah adalah bukan manusia.

Joy said...

hey thanx for stopping by
tapi...blog walking?? ape itu ye?
ehehehe..
nice blog btw. im gonna link u for sure

pakcik said...

akum...

lembu tak tngk redtube (kalau tngok pun tak paham)hehe..boleh la kata lembu kdg2 lebih mulia dr kita... tak percaya?

lembu sanggup korban utk agama (raya haji etc.)..

lembu tak ngumpat, keji, makan harta anak yatim..(face it..lembu kan..haha)

lembu sentiasa ingt Tuhan..sbb mmg keja hewan tumbuhan zikir sentiasa..

jadi semestinya perut lembu lagi wangi dr hati kita...

(ini dilihat dr kaca mata org sufi)

isabel..bukan nak kata kat hang k..ini fakta buat semua..kita serupa dlm masalah bikin maksiat..

jajazuzu said...

tengs visit blog ai. jgn lupa padam lampu nnti tau..


nak baca entry ni, tapi pjg sgt la yu. x sempat


btw, ai link yu

Weed and Bandages said...

anda ada dalam senarai followers di blog pembelidanpenjual.

anyway, terima kasih.

tentang masalah. hehehe.. ikut ja mana yangpatut :D

zhana zulkifli said...

hahaha .make out ?

banyak maksud weh
hahaha :)
bahaya. mungkin major
tak gitu isabella ?

ahha about prob that you got to face everyday .it is normal .once my bff said "hidup tanpa masalah itu tak cool"

yeah ! without prob we never teach ourself to still stand strong .
without prob our life is such a plain paper ,just white without any black ink on it .


so lets think .

penjenayah.merah.jambu. said...

kuatkan semangat..
bila nk buat baik ni,kita selalu prasangka dengan DIA.
kite rasa DIA takkan terime kite,
kite rase kite tak berguna,mcm2lah..
tp mmgkan..
bile susah,bru nk carik die..
ohoo..i think i shud clarify my soul la jugak..dah hitam amat ni.
rendam 44 tahun belum tentu putih,kelabu pun tidak,malah makin hitam..aiyak!

|~~S.L.Y~~| said...

nice..congrats..dosa dan pahala kita hanya Tuhan yang tau..so?knp perlu mgecilkn ciptaan TUHAN?klu mmg ko bkn ciptaan,carry on..hehe..taksub dunia,normal.tp klu ada phd agama lg baik..hehee...ini bkn komen tp aku cm sekadar mau bljr

HEMY said...

nk wt camne..lumrah manusia..dh terkena baru ingat..

tp..solat bukan penting tau..but wajib...lain tu..ehehehe

green apple said...

alah ko nih, nak mintak tolong kat Tuhan pun nak malu-malu. Dia lagi suka kita meminta-minta. Yang tak suka tgk kita meminta-minta manusia je.

One question...redtube tu apa?

- Isabella - said...

pakcik : yeap!sy paham!

redtube tu, video hafaz quran :)

- Isabella - said...

semua : thanks :) wink*wink

syg, ur always be mine.

Daisypath Anniversary tickers

VIRUS