its all about the reason

Nak buat itu ini pun kena fikir itu dan ini..Hidup mesti ada alasan dan setiap alasan perlukan sebab yang kukuh...

Hidup tanpa alasan macam jugak kau nk pinjam duit orang, tapi kau takdek sebab kenapa nak pinjam..hasilnya??kosong...
tak meyakinkan pun....

Kalau sebab kau tu mcam kategori biase2 dan lansung tak meyakinkan, jangan mimpi kau nk overnite sampai pukul 5am kat TC, jangan harap kau dpt pinjam duit orang, mak atau abang kau, jangan angan la dapat keluar dengan mamat hensem dan drive kereta mak kau dengan selamba poyo je..

Tak boleh itu dan tak boleh ini..cuma boleh yang tu dan hanya boleh yang ini....

macam kau juga....

Tapi aku, tak boleh keluar malam sebab mak aku tak bagi..tak boleh 'curly'kan rambut sebab mak tak kasi, tak boleh hangout dengan kawan lelaki sebab mak tak setuju, tak boleh maki adik sebab mak marah, tak boleh marah abang sebab mak suruh hormat..tak boleh pegi KL sebab mak kata bahaya, tak boleh beli Perdana sebab mak suruh pakai kereta abang, tak boleh setel lesen sebab mak kata membazir, tak boleh bohong mak sebab karma itu sucks. Tak boleh berkawan dengan sebarangan orang sebab mak marah,tak boleh pakai serebeh2 sebab mak malu, tak boleh pakai selipar sebab mak kata itu kuno, tak boleh tak pakai tudung sebab kawan2 mak semua pakai, tak boleh melawan nanti mak merajuk, tak boleh keras kepala nanti mak kata anak tak kenang budi..tak boleh jadi diri sendiri sebab diri ini mak yg punya, tak boleh bersuara sebab mak je yang betul, Tak boleh nak jelaskan sebab semua tu alasan bagi anak yang bermasalah. Tak boleh buat semua benda sebab mak haramkan.

beza antara aku dan kau,

cuma aku ada mak yang selalu tak bagi...
haish..

life is all about choices....

tapi aku tak punya sebarang pilihan pun....

ambik, terima, patuh dan dengar...

Yes Mam!

aku jugak baru belajar yang hidup ni sentiasa tersilap pilihan, baru belajar dengan bos baru...

Tersilap ambil add math padahal dia buat slip SPM buruk, tersilap gagalkan paper BM sebab kerja perlukan kredit BM, tersilap pilih jawatan akhirnya membinasakan, tersilap pilih kawan akhirnya menjahanamkan, tersilap cakap akhirnya merosakkan, tersilap senyum akhirnya kena sound sebab kata nk ambik boipreng dia, tersilap masa akhirnya kecundang, tersilap teman akhirnya kecewa...

Hidup ni tak habis2 dengan tak boleh dan tersilap..

aku memang betul2 'fak' 2 ni..
tak boleh dan tersilap..

dem!

macam mana aku nk yakin dengan diri sendiri sedangkan orang paling hampir pun maki tepat atas muka??

wtf..

rindu nk jadi diri sendiri, rindu nk cakap yang diri ni betul, rindu nk kata yang diri ni benar..
rindu semua..
aku dah semakin hilang semua tu....haish!


Rindu kamu juga, hei budak kecil..Terima Kasih datang rumah....sayang kamu sgt :)

Terima Kasih Tuhan, dia sangat comel!!!!

p/s : Pakcik, sy tunggu comment awk!

9 STITCH:

jajazuzu said...

haii...kamu pernah dengar ini tak?

'hidup ini umpama aiskrim. nikmatinya sebelum cair'

tersilap ke, terpaksa ke itu mmg lumrah.

sama dgn saya, add math tu mmg mencacatkan slip spm saje. haiiihh~

redha. tapi smbil itu berusaha.

wlaupun ia negatif tapi slalu fikir ia akan jadi yang positif. esok lusa apa yg akan jadi kta xkan tahu kan?

- Isabella - said...

kalau memang betul dan nyata hidup ni macam askrem, dah tentu tiada phitnya dan sentiasa manis bukan????

×÷·.·»BèCå_$åK†i«·.·÷×™ said...

kucing xkencing ke kalu tdo atas katil cat weh :-?
mum nie mmg mama cat sungguh la....

pakcik said...

akum..

pakcik suka kucing.. tak tercekek ka buh gelang kat leher tuh.. ka cara terbaru catu makanan..

life is all about choices....
tapi aku tak punya sebarang pilihan pun....

(ya ka..tipu ahh..takkan nak mkn apa pun kena bgtau..still can make choices what..sorang ibu nak yg terbaik tuk anak..tp mmg kekadang over..tp sabar la..mak pck ninggal 5 thn dah..n until now pck duk regret sbb tak ikut ckp org tua tuh..jgn buat kesalahan yg sama-nanti pck buat entry pasal ibu ja..just for you..)

ambik, terima, patuh dan dengar...

(latihan nih..sbb hati kita mmg suka kita tolak, buang, rebel dan buat pekak badak..check..betul kan..haha aku pun anak org jugak.. tp ikut doktor jiwa pakcik..inilah latihan terbaik utk jadi lebih baik..takkan hang nak anak hang buat da same mistake yg hang buat..or anak2 jiran buat..haha)

hidup nih sngt best... benda bosan boleh jadi best..kalau kita nak dia jadi best..blajar dari prof xavier mcm na nak control otak nih..

JOM JOIN HOBI PAKCIK>> IKAN HIASAN!!!! AQUARIUM!! (buah hati pun dah pening..aku syg ikan dr syg dia..sorry..ikan buat aku tenang n ingt tuhan..syg buat aku serabut dgn peel n ingt katil hahaha)

isabella said...

pakcik, sy more into kucing :)xdek ikan2 :)

mungkin ape yg pkcik ckp tu betul, cume masih lagi berlaga2 pendapat..

buah fikiran pakcik tu okey, cuma sy masih belum dpt jwpan..

tapi sy akan cari lagi...
xkan berhenti..

mngkin pakcik dah tua la..
lain pandangan:)

isabella said...

pacik, jwb soklan pkcik..
hehehe..
tak tercekik pun, nampak comel je tau:)
lari2 ade bunyi...

*rindu*

naz said...

manusia tidak pernah puas :)

poyaty said...

biasa la tu

kalau tak buat silap mesti kita bukan manusia kan?

pontianak maybe? kidding~~

ruffemo said...

sesal dahulu pendapatan...
sesal kemudian tidak berguna....
mak kamu larang kamu byk benda sbb dia syg kamu dan mahukan yang terbaek dr kamu
me pn penah ase cm kamu ase...
usia muda neh sentiasa memberontak...
sbb darah muda...ingin bebas....
tp di sebabkn mengejar kebebasan dan mengikutkan darah muda...akhirnya ku tersungkur...waktu itu sapa yg kite akan cari??
mak jugak....sob..sob..sob

syg, ur always be mine.

Daisypath Anniversary tickers

VIRUS